1 sallatshuvud
ev. ½ gurka
Salladssås för 4–5pers.
2 hårdkokta ägg
1 dl grädde eller mjölk
1–2 tsk senap
1 msk ättika
1 tsk socker
vitpeppar
salt
Dekoration: 2 kokta ägg, dill eller persilja och ev. blommor av gurkört
Koka alla 4 ägg ca 8–10 minuter. För äggsåsen skala 2 ägg och skilj åt äggulorna och äggvitorna. Mosa äggulorna med gaffel och arbeta in grädden litet i sänder. Blanda i kryddorna. Tvätta sallatsbladen och skär ev. gurkan och fyll på salladsfat eller i en -skål. Mosa äggvitorna med gaffel i små bitar och blanda i salladen. Häll såsen på salladen och blanda om. Dekorera med äggklyftor eller -halvor, dill eller persilja och ev. blommor av gurkört. Såsen kan också serveras separat.