Sjundeå Mellersta Marthakrets

Fläsksås á la svärmor Jenny

14.12.2011 kl. 12:22

För 4 personer

400 g magert sidfläsk
2 lökar
4 msk vetemjöl
2-3 msk senap
2 tsk soja
2 tsk socker
Vitpeppar
Salt
Vatten

Skala och hacka löken. Skär bort överflödigt fett från ytan av sidfläsket. Skär fläsket i ca ½–1 cm stora tärningar. Använd stekpanna av gjutjärn. Den torra stekpannan skall hettas upp före tärningarna steks i pannan. Stek fläsktärningarna på hög värmen i sitt eget fett. Rör om hela tiden. Då tärningarna börjar bli bruna, sätt i den hackade löken. Fortsätt att steka tärningarna knapra, men bränn inte löken. Flytta fläskbitarna och löken ur stekpannan.

Gör en sås genom att strö vetemjöl i stekpannan med de goda smakerna kvar från stekningen. Bryn vetemjölet långsamt under omröring. Späd med 3 dl vatten till att börja och smaksätt med peppar, soja, senap, socker och salt. Badda såsen långsamt under lock ca 1 timme. Det stekta fläsket och löken får badda med de sista 10–15 minuterna. Späd med mera vatten i såsen efterhand, som vattnet kokat ur såsen. Såsen får en fylligare smak om den får stå 1–2 timmar därefter. Vid servering värm upp såsen och kolla smaken. Servera med kokta morotsslantar med persiljeklipp och potatismos eller stuvade morotsslantar och kokt potatis

Sjundeåmellersta Sjundeåmellersta
Kontaktuppgifter

Kontakt

Kontaktuppgifter

Dolores Karell
Ordförande
+358 40 0991 153
Mona Svartström
Sekreterare, webbsidor
mona.svartstromATgmail.com
Anita Weckström
Kassör
+358 9 2561 106
Monica Vilkki
Webbsidor
monica.vilkkiATgmail.com