Recept

Nödbröd á la Birgitta

  • 1 kopp sur grädde eller fil
  • 1 - 2 ägg
  • ½ kkp socker
  • 1 ½ - 2 kkp vetemjöl
  • ½ tsk soda eller 1 tsk bakpulver
  • 4 - 5 finstötta kardemummakärnor

Topping: socker och ev. kanel

Servering: sylt eller marmelad

Vispa samman grädde, socker, ägg, kryddor och soda. Om bakpulver används blanda det med mjölet. Rör ner mjölet snabbt och väl.

Sätt en klick smör eller olja i en het panna eller plättpanna. Häll stora klickar av smeten i pannan. Stek på spisen på svag värme tills bröden fått färg. Vänd dem och stek på den andra sidan. Tag upp nödbröden och strö på socker och ev. kanel. Servera bröden varma med sylt eller marmelad.

Sjundeåmellersta Sjundeåmellersta
17.01.2015 kl. 18:48

Ljuvlig skink- eller laxpaj á la Inga

Paj:

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • 250 g skinka eller 1 burk lax
  • 1 dl purjo
  • 1 burk smetana
  • 1 dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 dl riven ost
  • ev. dillklipp till laxpajen

Strimla purjon och tärna skinkan. Vispa äggen med grädde och smetana. Arbeta hastigt ihop pajdegen, låt degen vila 15 minuter i kylen. Tryck ut degen i ett tunt lager i den smorda ugnsformen och förgrädda pajskalet i 200 graders ugn i

10 - 15 minuter

Fyll pajskalet med skinktärningarna och purjostrimlorna. Häll ägg- och gräddblandningen över fyllningen. Strö riven ost och dillklipp om laxpaj över pajen och grädda i 200 graders ugn med fyllningen i

200 grader med fyllning i 15 - 20 minuter, beroende på pajens tjocklek.

Sjundeåmellersta Sjundeåmellersta
17.01.2015 kl. 18:44

Grönsallad med skarpsås á la Farmor Aino



1 sallatshuvud
ev. ½ gurka
Salladssås för 4–5pers.
2 hårdkokta ägg
1 dl grädde eller mjölk
1–2 tsk senap
1 msk ättika
1 tsk socker
vitpeppar
salt
Dekoration: 2 kokta ägg, dill eller persilja och ev. blommor av gurkört

Koka alla 4 ägg ca 8–10 minuter. För äggsåsen skala 2 ägg och skilj åt äggulorna och äggvitorna. Mosa äggulorna med gaffel och arbeta in grädden litet i sänder. Blanda i kryddorna. Tvätta sallatsbladen och skär ev. gurkan och fyll på salladsfat eller i en -skål. Mosa äggvitorna med gaffel i små bitar och blanda i salladen. Häll såsen på salladen och blanda om. Dekorera med äggklyftor eller -halvor, dill eller persilja och ev. blommor av gurkört. Såsen kan också serveras separat.

Sjundeåmellersta Sjundeåmellersta
29.02.2012 kl. 14:56

Prinsessgröt á la Mona

Cirka ½ l blåbär
Cirka 1 l vatten
Drygt 2 dl rågmjöl
1–1 ½ dl socker

Koka först vatten med blåbär. Vispa sedan i rågmjöl och socker och rör allt emellanåt. Rågmjölets mängd beror på mjölet och vätskemängden, ibland behövs det mera ibland mindre mjöl. Låt gröten svalna och vispa sen gröten till härlig prinsessfärg.

Sjundeåmellersta Sjundeåmellersta
14.12.2011 kl. 12:23

Fläsksås á la svärmor Jenny

För 4 personer

400 g magert sidfläsk
2 lökar
4 msk vetemjöl
2-3 msk senap
2 tsk soja
2 tsk socker
Vitpeppar
Salt
Vatten

Skala och hacka löken. Skär bort överflödigt fett från ytan av sidfläsket. Skär fläsket i ca ½–1 cm stora tärningar. Använd stekpanna av gjutjärn. Den torra stekpannan skall hettas upp före tärningarna steks i pannan. Stek fläsktärningarna på hög värmen i sitt eget fett. Rör om hela tiden. Då tärningarna börjar bli bruna, sätt i den hackade löken. Fortsätt att steka tärningarna knapra, men bränn inte löken. Flytta fläskbitarna och löken ur stekpannan.

Gör en sås genom att strö vetemjöl i stekpannan med de goda smakerna kvar från stekningen. Bryn vetemjölet långsamt under omröring. Späd med 3 dl vatten till att börja och smaksätt med peppar, soja, senap, socker och salt. Badda såsen långsamt under lock ca 1 timme. Det stekta fläsket och löken får badda med de sista 10–15 minuterna. Späd med mera vatten i såsen efterhand, som vattnet kokat ur såsen. Såsen får en fylligare smak om den får stå 1–2 timmar därefter. Vid servering värm upp såsen och kolla smaken. Servera med kokta morotsslantar med persiljeklipp och potatismos eller stuvade morotsslantar och kokt potatis

Sjundeåmellersta Sjundeåmellersta
14.12.2011 kl. 12:22

Ta gärna kontakt med Monica Vilkki när du vill publicera recept på vår sida!